BELEIDSPLAN POLITIEKE VERENIGING “BERGS COLLECTIEF”

 

Inleiding.

 

Afgelopen 15 februari 2024 heeft Alliantie 50PLUS-Groep Akkaya plaats gemaakt voor de lokale politieke vereniging "Bergs Collectief". Dat was om de situatie bij 50PLUS partij te doorbreken en daardoor was het noodzakelijk om een en ander goed op de rails te krijgen. Hiervoor was een naamsverandering en goed beleidsplan noodzakelijk.

De naam werd veranderend in een lokale politieke vereniging genaamd: "Bergs Collectief"

 

De toekomstige koers van de vereniging.

 

Het is belangrijk dat de nieuwe vereniging haar blik naar de toekomst richt. Als hoofddoelstelling kan geformuleerd worden.

 

"Bergs Collectief moet binnen 5 jaar weer een gezonde politieke vereniging worden"

 

Hiervoor is het noodzakelijk dat:

* De financiële situatie verbeterd wordt.

* Het tekort aan leden, donateurs en vrijwilligers dient opgeheven te worden.

* Het aantal leden moet stijgen naar 150.

 

Omdat realisatie van deze doelstellingen afhankelijk is van velen factoren zijn de belangrijkste hieronder in kaart gebracht.

 

Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.

 

Aan een strategisch beleid ligt een sterkte/zwakte en kansen/bedreigingen analyse ten grondslag. Sterktes en zwaktes zijn die gegevenheden of ontwikkelingen waar de vereniging zelf invloed op kan uitoefenen. Het zijn interne aangelegenheden.

 

Als sterktes kunnen de volgende punten worden genoemd:

* Bergs Collectief is een gezellige vereniging, die binnen de gemeente goed staat aangeschreven.

* Er worden nu veel nevenactiviteiten met de inwoners georganiseerd.

* Er dient een goede jeugdafdeling opgestart te worden.

 

Als belangrijkste zwaktes worden opgemerkt:

* De zwakke financiële situatie.

*Het kadertekort.

* De geringe betrokkenheid van ouderen bij de vereniging.

Op kansen en bedreigingen heeft een vereniging niet of nauwelijks invloed. Dit zijn namelijk externe factoren.

 

De kansen voor de vereniging zijn:

* Weinig lokale politieke verenigingen in de gemeente.

* De situering van relatief 'jonge wijken' rond het verzorgingsgebied van de gemeente.

  

De belangrijkste bedreigingen vormen:

* Andere vormen van vrijetijdsbesteding waardoor leden rond hun 18 levensjaar stoppen.

* Het gaan studeren waardoor veel leden eerder moeten stoppen.

* De slechte naam van de oude verenging 50PLUS

* Het conservatisme van de bond, waardoor er geen vernieuwing plaats kan vinden.

* Het imago van de gemeenteraad en haar leden.

* Stijging van de kosten voor levensonderhoud.

 

Uit deze opsomming zal blijken dat de oude vereniging 50PLUS de wind niet in de zeilen heeft. Het bestuur is echter van mening dat de toekomst van BERGS COLLECTIEF met enig vertrouwen tegemoet gezien kan worden. Wel vraagt het van alle betrokkenen een grote inspanning om de vereniging gezonder te maken. Om aan de ontwikkelingen de komende jaren richting te geven, is een beleidsplan geformuleerd. Het hier gepresenteerde beleidsplan beslaat de middellange termijn; dat houdt in een periode van 3 à 5 jaar.

 

Het doel het plan is:

De te maken keuzes beter te onderbouwen.

Het bieden van duidelijkheid naar de leden en derden over de koers van de vereniging.

Het bepalen van de vorm van de organisatie en de wijze waarop met elkaar wordt omgegaan.

In een beleidsplan worden de doelen van de vereniging beschreven, de middelen die ingezet moeten worden om die doelen te bereiken en het tijdspad dat daarvoor nodig is. Anders gezegd, beleid is het antwoord op de vragen wat willen we bereiken, hoe willen we dat bereiken en wanneer moet dat bereikt zijn?

 

In het beleidsplan wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

De huidige en gewenste profilering van de politiek en de vereniging.

De ontwikkelingen in het ledenbestand.

Het activiteitenaanbod.

Het kader.

De interne communicatie.

De externe communicatie.

De financiële situatie.

Politieke stromingen

 

Politici en politieke partijen zijn vertegenwoordigers van een bepaald gedachtegoed. Zij halen hun inspiratie uit een bepaalde ideologie of overtuiging en beroepen zich op een samenhangend geheel van ideeën, opvattingen en wensen over de inrichting van de samenleving. Hierin zijn diverse stromingen te onderscheiden. Deze verschillende stromingen hebben allen een fundamenteel verschillende visie op de positie en de taken van de overheid en de relatie tussen overheid en burger.

 

Politieke stromingen vallen niet per definitie samen met politieke partijen. Sommige stromingen worden door meerdere partijen vertegenwoordigd. Zo worden zowel VVD i als D66 i als liberale partij gezien. Bovendien zijn er vaak elementen van verschillende stromingen terug te zien in de visie van partijen. Het ontstaan van nieuwe stromingen is het gevolg van brede maatschappelijke ontwikkelingen en gaat veelal vooraf aan het ontstaan van nieuwe partijen. De SDAP i bijvoorbeeld, werd opgericht nadat er al een tijd voor de emancipatie van de arbeider gepleit was.

 

De dominante stromingen in de Nederlandse politiek zijn vanaf de negentiende eeuw sterk veranderd. In de negentiende eeuw werd het parlement gedomineerd door liberalen en conservatieven. Aan het einde van de negentiende eeuw namen de sociaaldemocratie en de confessionele stromingen deze positie langzaam over. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam het neoliberalisme en later ook het ne nationalisme op.

Activiteiten om het imago van de politiek uit te dragen worden niet opgezet.

 

De profilering van de vereniging.

BERGS COLLECTIEF heeft een goede klank. De vereniging is actief tijdens alle festiviteiten, zoals Carnaval, Koninginnedag en diverse radio en of Tv-uitzendingen en natuurlijk het bijwonen van vergaderingen Gemeenteraad. Deelname en organisatie aan en van deze activiteiten blijft daarom wenselijk en moet een betere spreiding geven met de bewoners..

 

Een positief imago is voor iedere organisatie van belang. Daarom zal in een op te stellen communicatieplan nagedacht moeten worden hoe de vereniging in de toekomst zich nog beter binnen de gemeente kan verkopen.

Deelname aan activiteiten voor en door de gemeenschap blijft raadzaam.

Er moet een communicatieplan worden opgesteld waarin voorstellen gedaan moeten worden om BERGS COLLECTIEF nog beter te profileren. Hiertoe moet een PR–commissie in het leven worden geroepen die rond maart 2024 hiertoe een voorstel doet.

 

Ontwikkelingen in het ledenbestand.

Het meest opvallende in de ontwikkeling van de leden is het stoppen van leden wanneer zij 17 à 18 jaar zijn. Dit verschijnsel doet zich bij veel verenigingen voor. Vaak is het gaan studeren de belangrijkste reden hiervoor. Verder veranderen interesses waardoor mensen stoppen met hun sport.

Daarnaast zullen wij speciale aandacht vragen voor de ouderen ons ons.

 

BERGS COLLECTIEF komt in het bijzonder op voor de belangen van de oudere burgers, woonachtig zowel binnen de Gemeente Bergen op Zoom, alsmede daarbuiten, evenals de belangen van alle Nederlanders, die zich tot BERGS COLLECTIEF voelen aangetrokken.

B\

BERGS COLLECTIEF wenst de betrokkenheid van burgers bij de maatschappelijke ontwikkelingen en de politieke besluitvorming te verbeteren en de dialoog tussen generaties te bevorderen (Artikel 2a, Statuten). De politieke overtuiging van is vastgelegd in de standpunten, haar beleidsplan met concrete doelstellingen in het verkiezingsprogramma, aangevuld met het jaarverslag, onderdeel van de jaarstukken.

Speciale actiepunten om deze ontwikkelingen tegen te gaan lijken niet direct haalbaar. Wel zal aandacht moeten worden besteed om activiteiten te organiseren die voldoende aansluiten bij de groep 15 – 20 jarigen en de ouderen boven de 65 jaar.

 

BERGS COLLECTIEF streeft zich toe gaan willen leggen naar relatief veel jeugdleden. Jeugd is dan ook een speerpunt in het huidige beleid van de vereniging. Ook in de toekomst zal hieraan ruim aandacht moeten blijven worden besteed.

Om de continuïteit te waarborgen moet het aantal leden van de vereniging groeien naar minimaal 250. Hiervoor zijn speciale ledenwerfacties noodzakelijk. De aandacht hierbij ligt speciaal op jeugd. Jaarlijks zal daarom een schooltoernooi moeten worden georganiseerd. Verder moet gekeken worden welke actie er verder georganiseerd moeten gaan worden. Hiertoe zal een commissie zich bezig moeten gaan houden met een ledenwervingsplan. Het aanbod moet zowel een recreatief als een meer prestatief zijn.

Er zal een commissie ledenwerving moeten komen die vóór het zomerreces augustus 2024 een plan voor opstelt. De verantwoordelijkheid voor het opstellen ligt voorlopig bij het bestuur. Een schooltoernooi is een van de activiteiten die hiervoor georganiseerd gaat worden, in samenwerking met diverse schoolbesturen. Gerichte ledenwervingsacties  moeten jaarlijks gehouden worden.

 

Naast ledenwerving is ledenbehoud van groot belang. Voor ledenbehoud zijn een goed aanbod van activiteiten van groot belang. In de paragraaf 'activiteitenaanbod' wordt daartoe een voorstel gedaan. Jeugdleden vragen in deze, speciale aandacht. Naast de activiteiten moet ook goede contacten worden opgebouwd met ouders. Enerzijds vergroot dit de betrokkenheid van hen en weten zij vaak het beste of kinderen het naar hun hebben bij de verenigingen.

Informatie van leden is erg belangrijk om de vereniging inzicht geven in haar functioneren. Nieuwe leden moeten na drie maanden door een bestuurslid benaderd worden om te informeren hoe een en ander gaat.

Vertrekken leden moet worden gevraagd naar de reden van hun vertrek.

 

Het activiteitenaanbod.

Het activiteitenaanbod bestaat uit:

Trainingen, fractievergaderingen, bijeenkomsten met burgers en festiviteiten.

Nevenactiviteiten.

Trainingen, fractievergaderingen, bijeenkomsten met burgers en festiviteiten

 Trainingen hangt voor een belangrijk deel samen met de bekwaamheid in de politiek. Vanuit dit oogpunt zijn trainingen belangrijk. De beschikbaarheid en de kwaliteit van trainers zijn hierbij essentieel. Het bestuur is van oordeel dat een investering in trainers een hoge prioriteit heeft. Uit de enquête is gebleken dat extra aandacht voor de jeugd breed door de vereniging gedragen wordt. Het bestuur is zich bewust dat er ook de bij de senioren behoefte bestaat aan een trainer. Vanaf seizoen 2024-2026 moet ook daar een vrijwilliger/trainer worden aangesteld.

Trainingen staan niet op zich zelf. Zij dienen om goed te kunnen presteren in de fractie en op commissies in de gemeenteraad. Er zal dan ook door de Technische Commissie (TC) een technisch plan opgesteld dienen te worden waarin onder andere een trainingsplan wordt uitgewerkt en waarin aandacht zal zijn voor het selectiebeleid. Dit plan moet op de Algemene Ledenvergadering mei 2024 aan de leden worden voorgesteld. Verder moet de TC vóór februari 2025 een inventarisatie hebben gemaakt van de knelpunten bij de huidige trainingen. 

Gestreefd wordt om met ingang van seizoen 2026 een trainer aan te trekken voor de jeugd. Met ingang van seizoen 2024 2026 moet een trainer worden aangesteld voor de seniorenteams.

De TC komt op de ALV mei 2024 met een technisch plan voor de vereniging.

De TC inventariseert voor februari 2025 de knelpunten rond de huidige trainingen en doet aanbevelingen voor verbeteringen.

 

Nevenactiviteiten.

Nevenactiviteiten zijn in zekere zin de krenten in de pap van het verenigingsleven.  Zij vormen dan ook een belangrijk middel om de betrokkenheid van de leden te vergroten.  Hiertoe moeten een drietal nevenactiviteiten per leeftijdscategorie georganiseerd worden.

Er moeten per leeftijdscategorie een drietal nevenactiviteiten worden georganiseerd (zie bijlage). Deze zullen geïnitieerd moeten worden door de jeugdcommissie en de activiteitencommissie. Veel nieuwe activiteiten zullen niet georganiseerd te hoeven worden. Gekeken moet worden hoe de kwaliteit verbeterd kan worden. Er moet per jaar een activiteitenkalender opgesteld moeten worden door bovengenoemde commissies.

Het kader.

Het kaderprobleem is binnen de vereniging het belangrijkste aandachtspunt. Het is van belang dat er op korte termijn meer mensen zich gaan inzetten voor de vereniging. Hiertoe zal een apart vrijwilligersbeleid ontwikkeld moeten worden. Voor een goed vrijwilligersbeleid zal een speciale commissie in het leven moeten worden geroepen, die niet alleen het beleid opstelt, maar ook betrokken is bij de uitvoering ervan.

 

Het  bestuur gaat op zeer korte termijn een werkgroep samenstellen die een vrijwilligersbeleid vorm gaat geven. Dit beleidsplan moet voor mei 2024 gereed zijn. 

In een vrijwilligersbeleid staan twee zaken centraal, namelijk het werven en het behouden van vrijwilligers. Het werven van vrijwilligers kan niet zonder aandacht voor het behoud.

Om mensen te werven en voor de vereniging te behouden is het van belang dat zij zich betrokken voelen bij de vereniging als geheel. Niet alleen leden maar ook ouders kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de vereniging. De betrokkenheid van ouders is echter gering. Er zal dan ook naar manieren gezocht moeten worden om deze te vergroten.

Voor het behouden van vrijwilligers zijn een aantal zaken van belang.

Inspraak.

Het is belangrijk dat vrijwilligers inspraak hebben in het gebeuren binnen de vereniging. Op dit punt wordt bij 'interne communicatie' nader ingegaan.

 

'Evaluatiegesprekken'.

Het lijkt zinvol minstens één keer per jaar met de vrijwilligers een gesprek te voeren over:

De uitoefening van hun functie.

Het functioneren van de commissie waar men deel van uit maakt.

Het functioneren van de totale vereniging.

Wensen en behoeften.

Geschillen.

Verder is het voor vrijwilligers belangrijk dat wanneer zij ergens onvrede mee hebben zij dit ergens kunnen uiten. Het moet vervolgens niet bij signaleren blijven, het is belangrijk dat vrijwilligers het idee hebben dat er ook iets met hun opmerkingen gebeurt. Aanspreekpunt voor een vrijwilliger kan zijn het verantwoordelijk bestuurslid of door de aan te stellen vrijwilligerscoördinator/-commissie.

Begeleiding.

Belangrijk in de omgang met vrijwilligers is goede begeleiding. Binnen BERGS COLLECTIEF worden vrijwilligers nauwelijks begeleid. Het verdient daarom meer aandacht. Dit kan in de vorm van 'formele' begeleidingsgesprekken of in meer informele sfeer. Het gaat er hier om dat het wel systematisch en regelmatig gebeurd.

 

Scholing/ deskundigheidbevordering.

Scholing wordt vaak als een stimulans ervaren. Hoe beter je iets kunt, hoe meer plezier je eraan beleeft. Daarnaast is scholing investeren in kwaliteit. Een scholingsplan moet dan ook deel uit maken van het toekomstige vrijwilligersbeleid.  Speciale aandacht  moet er komen voor scholing van trainers.  De vereniging wil juist hen in staat stellen hun deskundigheid te vergroten. Maar ook andere vrijwilligers moeten deze kans krijgen. Een en ander komt niet alleen de vereniging ten goede, maar ook vrijwilligers zullen meer plezier hebben bij hun werk wanneer zij hun functie beter uit kunnen voeren. Ook wordt scholing vaak als een blijk van vertrouwen gezien. Bij deskundigheidsbevordering kan gedacht worden aan: 

 

Begeleiding.

Dit is vooral in een inwerkperiode van belang.

Contacten met anderen, in onder meer overlegsituaties.

Informatie in de vorm van artikelen, literatuur, e.d.

Bijeenkomsten ten behoeve van deskundigheidsbevordering. De themapresentaties die de NKS voor verenigingen verzorgd zijn hiervan een voorbeeld.

 

Nazorg.

Wanneer vrijwilligers stoppen met hun werkzaamheden voor de vereniging zal de reden voor dit stoppen achterhaald moeten worden. Dit kan belangrijke informatie opleveren. Probeer verder deze mensen ook betrokken te houden bij de club door bijvoorbeeld het clubblad te blijven toesturen.

 

Afspraken.

Verder is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt met medewerkers. Vaak zijn de afspraken die met vrijwilligers gemaakt worden niet erg concreet. Dit kan leiden tot verwarring. Het kan daarom nuttig zijn om afspraken schriftelijk vast te leggen. De volgende aspecten moeten daarbij aan de orde komen:

Om welke functie het gaat.

Welke taken bij deze functie horen.

Hoeveel tijd de functie ongeveer kost.

Welke onkostenvergoedingen er gegeven worden.

Hoe de vrijwilliger verzekerd is.

Opleidingen die gevolgd kunnen worden.

Hoe de begeleiding is geregeld.

 

Interne communicatie.

Goede interne communicatie vergroot de betrokkenheid van de leden bij de vereniging. Het clubblad kan een belangrijke rol in de interne communicatie binnen de vereniging vervullen. Uit de enquête is gebleken dat het blad goed gelezen wordt. Commissies en bestuur moeten daarom het blad beter benutten om de leden op de hoogte te brengen.

Het bestuur zal door middel van een eigen pagina in het clubblad de leden moeten informeren over waar zij mee bezig is. Een en ander moet zo spoedig mogelijk worden opgepakt. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het bestuur. De redactie moet toezien dat een en ander ook gebeurd.

Naast het clubblad kan de interne communicatie verbeterd worden door het meer formaliseren van commissies. Hiermee bedoelen we het duidelijk omschrijven van taken en bevoegdheden. Belangrijk is dat ieder lid van de vereniging weet wie hij waar op aan kan spreken.

Het bestuur is van mening dat goede omschrijvingen van de verschillende taken van en in commissies duidelijk naar de leden moet worden gemaakt. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de verschillende commissies. Het is van belang dat dit zo spoedig mogelijk aan de leden wordt duidelijk gemaakt.

Verder moeten de relaties tussen de verschillende commissies en bestuur geformaliseerd worden. Dat betekent dat er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt hoe informatie vanuit het bestuur naar de verschillende commissie wordt doorgespeeld en vice versa.

Het bestuur zal zo spoedig mogelijk de verschillende commissies een plan voorleggen hoe de informatie vanuit het bestuur naar de verschillende commissie wordt doorgespeeld en vice versa.

 

Externe communicatie.

Naamsbekendheid bij potentiële leden, sponsoren,  gemeente  is voor de vereniging van groot belang.  Dit is goed mogelijk door middel van activiteiten. Het beachkorfbaltoernooi op,  Koningsdag e.d. zijn hiertoe zeer geschikt. Daarnaast is het plaatsen van stukjes in de 'De

Bode' zijn contacten met Dhr. Han Verbeem van Omroep Zeeland, Zuidwest T.V.en Omroep Brabant een goed middel.

Maandelijks moet er een stukje in het plaatselijke huis-aan-huisblad gepubliceerd worden over de activiteiten van de vereniging. Hiervoor ligt de verantwoordelijkheid bij de pr-commissie.

Goede contacten met de gemeente zijn in het belang van de  vereniging. Niet alleen zaken rond de fractievergaderingen, maar ook andere zaken moeten aan bod komen.

Het bestuur treedt regelmatig in overleg met de gemeente.

 

Financiën.

De financiële situatie van de vereniging is nu dan ook slecht. Om de financiële situatie te verbeteren is het nodig dat de contributie met ingang van seizoen 2024 –  2026 verhoogd wordt naar € 13,00. Hiermee worden de kosten van het activiteiten gebeuren gedekt. De overige uitgaven moeten worden gefinancierd uit acties, gemeentelijke subsidies sponsoring, donaties e.d.

Verder zal een toename van het aantal leden tot 250 in 2026 leiden tot meer inkomsten. Ook zal er meer geld binnengehaald moeten worden door middel van acties b.v. de geraniumactie of de Grote Clubactie. Daarnaast zal in het voorjaar 2025 door middel van een grote 'rommelmarkt' geprobeerd worden enige financiële speelruimte te scheppen. Ook door sponsoring moet geprobeerd worden gelden binnen te halen. Sponsoring wordt vanaf 2025 een taak van de PR-commissie. Tot die tijd is het de verantwoordelijkheid van het bestuur.

Tot slot zullen ook de kosten in de hand gehouden moeten worden.

De contributie wordt met ingang van het jaar2024  – 2026 verhoogd van € 12,- naar € 13,-.

Er zullen diverse acties worden gehouden om de financiële situatie te verbeteren.

 

Lijst met actiepunten

Als hoofddoelstelling voor de komende jaren kan geformuleerd worden:

"BERGS COLLECTIEF moet binnen 5 jaar weer een gezonde vereniging worden".

Hiervoor is het noodzakelijk dat:

Het tekort aan vrijwilligers moet worden opgeheven.

Actiepunten:

Het  bestuur gaat op vóór december 2024 een werkgroep samenstellen die een vrijwilligersbeleid vorm gaat geven. Mei 2024 moet dit beleidsplan gereed zijn. 

Er zullen vóór mei 2024 functieomschrijvingen gemaakt moeten worden. Het bestuur dient hiervoor zorg te dragen.

De financiële situatie moet verbeterd worden.

Actiepunten:

De contributie wordt met ingang van het seizoen 2024 – 2026 verhoogd van € 12,- naar € 13,-.

De volgende acties worden in 2025 georganiseerd: bloembollenactie, Grote Clubactie, verkoop van kerststukjes, collecte KWF Kankerbestreiding, geraniumactie en een rommelmarkt.  De nadruk zal met Koningsdag met name op deze laatste actie liggen. Acties worden na september 2024 gepland.

Het aantal leden moet stijgen naar 250.

Actiepunten:

Deelname aan activiteiten (i.c. Koninginnedag) voor en door de gemeenschap blijft raadzaam.

Er moet een communicatieplan worden opgesteld waarin voorstellen gedaan moeten worden om BERGS COLLECTIEF nog beter te profileren. Hiertoe moet een PR–commissie in het leven worden geroepen die rond januari 2025 hiertoe een voorstel doet.

Er zal aandacht moeten worden besteed om activiteiten te organiseren die voldoende aansluiten bij de groep

15 – 20 jarigen en de groep ouderen.

Er zal een commissie ledenwerving moeten komen die vóór september 2024 een plan voor opstelt. De verantwoordelijkheid voor het opstellen ligt voorlopig bij het bestuur. Een schooltoernooi is een van de activiteiten die hiervoor georganiseerd. Gerichte ledenwervingsacties  moeten jaarlijks gehouden worden.

 

Overige actiepunten

Informatie van leden  is erg belangrijk om de vereniging inzicht geven in haar functioneren. Nieuwe leden moeten na drie maanden door een bestuurslid benaderd worden om te informeren hoe een en ander gaat. Vertrekken leden moet worden gevraagd naar de reden van hun vertrek.

Gestreefd wordt om met ingang van seizoen 2026  – 2030 een communicatietrainer aan te trekken voor de jeugd. Met ingang van seizoen 2024 – 2026 moet een debattentrainer worden aangesteld voor de senioren.

De TC komt op de ALV 2024 met een technisch plan voor de vereniging.

De TC inventariseert vóór februari 2025 de knelpunten rond de huidige trainingen en doet aanbevelingen voor verbeteringen.

Er moeten per leeftijdscategorie een drietal nevenactiviteiten worden georganiseerd (zie bijlage). Deze zullen geïnitieerd moeten worden door de jeugdcommissie en de activiteitencommissie. Er moet per jaar een activiteitenkalender opgesteld moeten worden door bovengenoemde commissies.

Het bestuur zal door middel van een eigen pagina in het clubblad de leden moeten informeren over waar zij mee bezig is. Een en ander moet zo spoedig mogelijk worden opgepakt. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het bestuur.

 

Het bestuur is van mening dat een goede omschrijving van de verschillende taken van de commissies duidelijk naar de leden moet worden gemaakt. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de verschillende commissies.

Het bestuur zal vóór januari 2025 de verschillende commissies een plan voorleggen hoe de informatie vanuit het bestuur naar de verschillende commissie wordt doorgespeeld en vice versa.

Maandelijks moet er een stukje in het huis-aan-huisblad gepubliceerd worden over de activiteiten van de vereniging. Hiervoor ligt de verantwoordelijkheid bij de pr-commissie.

Het bestuur treedt regelmatig in overleg met de gemeente.

 In 2026 moet een nieuw beleidsplan ontwikkeld worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politieke Vereniging "Bergs Collectief"

KvK-nummer 92992145

E-mailadres: info@bergscollectief.nl, info.bergscollectief@gmail.com, secretariaat@bergescollectief.nl

Tel.numer : 0031-6-15320128